“Od nových principů genové terapie k praktickým aplikacím” – přednáška v rámci Týdne Akademie věd ČR

Jan Procházka z Českého centra pro fenogenomiku při Ústavu molekulární genetiky AV ČR, v. v. i. představí ve středu 8. 11. od 10:00 novinky v oblasti výzkumu genové terapie, včetně pokroku výzkumného programu Strategie AV21 “Genová a přesná terapie – nová naděje v léčbě lidských chorob.”

Genová terapie je moderní typ léčby, který nejen léčí onemocnění způsobená nesprávným fungováním genu, ale může dané genetické onemocnění zcela vyléčit, na rozdíl od běžné léčby, která léčí jen příznaky. Genová terapie v nejjednodušší formě spočívá v tom, že je do poškozeného genomu vložen buď gen zdravý nebo se opraví poškození genu, které danou genetickou poruchu způsobuje.

Genová terapie je v současnosti pravděpodobně nejvzrušující oblastí biotechnologie, a to nejen kvůli současnému pokroku, ale i kvůli novým možnostem. Bezprecedentní úroveň kontroly dodání (delivery) nukleových kyselin, modulace imunitního systému a precizní manipulace s lidským genomem, jsou technologie, které byly před deseti lety nepředstavitelné, a které otevřou nové oblasti medicíny během příštích deseti let.

Přednáška se koná na Praha 1, Národní 1009/3, v budově Akademie věd ČR, místnost 206. Registrace na akci je k dispozici na webu Týdne AV.

Mgr. Jan Procházka, PhD.
Ústav molekulární genetiky AV

Jan Procházka je zástupcem ředitele Českého centra pro fenogenomiku při Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Jan Procházka vede tým analyzující role jednotlivých genů a funkce genů v embryonálním vývoji a při regulaci fyziologie celého organismu.

Zpět na přehled novinek